Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Mansikka-raparperi-marenkipiiras

16.6.2017

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-155_600x600.jpeg

Mansikka-raparperi-marenkipiiras
(yksi piiras, n. 28 cm:n piirasvuokaan)

Piirakkapohja:
125 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmunan keltuainen (säästä valkuainen marenkiin!)
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2-3 rkl kylmää vettä

Täytekiisseli:
300 g raparperia
150 g mansikoita (käytin pakastettuja)
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2-1 tl jauhettua kardemummaa
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin!)
1 rkl voita

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria (Siro) (myös tavallinen hienosokeri käy)
3/4 dl vettä

Aloita piirakan valmistaminen täytekiisselistä.
Huuhtele raparperin varret, kuori ohuelti ja viipaloi ne noin puolen senttimetrin paloiksi. Laita raparperit, jäiset mansikat, vesi, sokeri ja kardemumma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä, kunnes raparperit ovat pehmenneet. (Jos käytät tuoreita mansikoita, niin voit lisätä ne vasta keittämisen loppupuolella).
Siirrä kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Valmista sillä aikaa pohjataikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja sekoita. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita ne parissa kolmessa erässä taikinaan. Lisää lopuksi kylmä vesi (ensin 2 rkl ja tarpeen mukaan vielä yksi rkl). Muovaa taikina kiinteäksi palloksi.

Vuoraa piirakkavuoka (n. 28 cm) leivinpaperilla. Voit rypistää paperin ensin, niin se muotoutuu vuokaan paremmin. Voitele leivinpaperi kevyesti.
Kauli pohjataikina jauhoja apuna käyttäen piirakkavuoan kokoiseksi ympyräksi. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja nosta kaulimen avulla vuoan päälle. Asettele taikinaa siistimmin vuoan pohjalle ja reunoille. Voit myös painella taikinan vuokaan sormin, levyksi kaulimisen sijaan.

Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Laita foliopaperisuikaleet tukemaan piirakan reunoja, jotta ne eivät valahda paistamisen aikana. (Tämä taikina ei kuitenkaan kovin helposti valahda, joten tukeminen ei ole välttämätöntä).

Paista pohjaa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes se saa kevyesti väriä.

Anna pohjan jäähtyä.

Ota jäähtyneestä raparperi-mansikkaseoksesta lientä n. 3/4 dl erilleen. Sekoita liemen sekaan maissitärkkelys ja lisää seos raparperi-mansikkaseoksen joukkoon. Lisää myös kananmunan keltuaiset.
Kuumenna kiisseli kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes se saostuu. (Pulpahtamisen jälkeen voi vielä hetken keittää). Nosta kattila pois hellalta ja lisää lopuksi nokare voita.
Siirrä kiisseli kylmään vesihauteeseen jäähtymään.

Mittaa marenkia varten vesi ja sokeri kattilaan. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä. Älä enää tässä vaiheessa sekoita. Mittaa seoksen lämpötilaa kokoajan digitaalisella mittarilla.

Aloita samalla valkuaisten vaahdottaminen. Vaahdota, kunnes vaahto on niin jämäkkää, että se pysyy ylös alaisin käännetyssä kulhossa.

Kun sokeri-vesiseos saavuttaa 120 asteen lämpötilan, ota kattila pois hellalta ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon. Sekoita koko ajan vatkaimen suurimmalla nopeudella. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.

Levitä jäähtynyt mansikka-raparperikiisseli piirakkapohjan päälle.
Levitä/pursota marenki kiisselin päälle. Levitä marenkia varovasti, sillä se on niin jämäkkää, että kiisseli lähtee helposti mukaan. Kiisselin jäähdyttäminen ja jämäköittäminen jääkaapissa ennen marengin levittämistä helpottaisi varmasti marengin levittämistä. Mutta onnistuu se näinkin, kun varovasti ja vähitellen marenkia levittää.

Jos haluat marengin pintaan vähän väriä, niin voit käyttää piirakkaa vielä uunissa grillivastuksen alla. Ole varovainen, ettei pala! Pintaa voi polttaa kevyesti myös kaasupolttimella, jos sellaisen omistaa.

Anna piiraan jäähtyä ja siirrä se sitten jääkaappiin tekeytymään mielellään seuraavaan päivään.

Tässä kuvassa piirakka on jo lähemmäs kolme vuorokautta vanhaa, kun en aiemmin muistanut kuvaa ottaa. Mutta hyvää oli silti vielä tai ehkä juuri siksi. 🙂

Ainesosat

MansikkaMarenkiRaparperi

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

KesäKevätMakeat piirakat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (8)

maris
Kinuskileipomo maris
22.6.2017 21:26

No voi sun! Nyt pääsi kyllä raparperipiirakka loppumaan, joten siihen aloituspalaan kosahti nyt sen osalta herkuttelut. Mutta onneksi suklaaseepraa löytyy! Annankin sinulle heti lapiota käteen, niin pääset mittailemaan kunnon palasta lautasellesi.
Ja ei kai tämä nyt liiallista kuitenkaan… Eikös tässä ole juhannuskin ihan ovella. Kantsii nyt treenata etukäteen tätä herkutteluakin, että on sitten varsinaisena juhlana huippuvireessä. 😄

Kinuskiemo
22.6.2017 20:34

Vielä kysyt, enhän nyt suklaaseepraa osannut itse edes ajatella! Saatikka, että kahta noin upeaa herkkua samalla kertaa! Ajattelin, että tuon lautaselle asettamasi palan olit aikonut minulle alkupalaksi. Jonka jälkeen voisin siirtyä itse piirakan ääreen mittaamaan kakkulapion kanssa santsipalaa piirakasta. Jos sitä hyvällä onnella olisi vielä jäljellä! Mutta meneekö tämä jo liialliseksi herkutteluksi? 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
22.6.2017 16:48

Kinuskiemo: tokihan saat tätä aloituspalaksi! Mitäs me sitten sulle lopetuspalaksi keksittäis…Ehkäpä palanen eilen tehtyä suklaaseepraa maistuisi. 😊

Kinuskiemo
21.6.2017 21:57

Olet kyllä houkuttelevan piirakan pyöräyttänyt! Marenkinen puhtoinen pursotuskuviointi on kaunis, ja kevyt rusketus pukee valkoista marenkia kivasti. Ja tietysti tuo valmiiksi tarjolle nostamasi piirakanpala saa auttamatta veden kielelle. Mansikkainen valkoisen marengin alta pilkistävä raparperitäyte näyttää hyvältä ja on marengin kanssa suussa sulavaa. Kiitos, tämä aloituspalaksi! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
19.6.2017 19:39

Kiitos, sokeriruusu. 😊 Aina sitä näköjään pitää saada jotain uutta näpertää. 😄
Kylläpä kuulostaa ikävältä, että noin pitkään olet joutunut sairastamaan. Ja vielä sitten käsikin heittäytyi hankalaksi. 😢 Ymmärrän kyllä, että harmittaa. Toivotaan, että nyt jo helpottaa, että pääset nauttimaan kesästä, koristeiden teosta ja vaikka leipasemaan siitä raparperistakin jotain.🙂
Tosi mielenkiintoiselta vaikuttaa taas tuo sinun meneillään oleva kakkuprojekti. Jos vaan jaksat ja ehdit, niin olisi hienoa nähdä lopputulos ohjeen ja/tai kuvan kera. 😍

sokeriruusu
19.6.2017 10:01

Hienoa että olet kokeillut jotain uutta 😊 minulta raparperista tekeminen on jäänyt kokonaan, kun olemme sairastelleet kuukauden vähän väliä molemmat vuorotellen. Pisin kesti minulla 2vk 😕 Ehkä ensi vk lop jotain? Nyt työnalla täytekakku yksille hääpäiville kirsikankukka aihein, saa nähä mitä tulee 😆 Nivelongelmainen käsi vaan meinasi sanoa sopimuksen irti eilen kukkia väsätessä 😩

maris
Kinuskileipomo maris
17.6.2017 17:20

Kiitos, mari-johanna. ❤️ Sinä taas niin kivasti sanasi asettelit, että tuli väkisinkin hyvä mieli. 🙂
Minä tosiaan olen oikeastaan vasta lähiaikoina tajunnut, että näitä erilaisia marenkien valmistustapoja on useampiakin. Tästä innostuneena kai lähinnä itselleni jäsentelin tätä asiaa. Mutta kivaa, jos joku muukin on jaksanut lukea. 😄
Tiedätkö, minä kanssa epäilen, että täällä minun asunnossani hiipparoi joku vohkimassa herkkuja. Olen itse asiassa nähnyt sen pitkäkyntisen hiipparin tosi usein peilistä. Tämän vohkijan takia minun pitääkin pelastaa herkkuja pakastimen suojiin tai kiikuttaa jonnekin muualle parempaan talteen. 😂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
17.6.2017 06:26

Upean marenkihunnun on tämä piirakka saanut päälleen! 🙂
Raparperin ja mansikan liitto toimii aina ja niinhän käy usein, että jos vain malttaisi antaa olla jonkun herkun kylmässä tekeytymässä muutaman päivän maku vain parinisi, mutta ei meillä ainakaan mikään kylmässä säily…. Jotain ihmeen pitkäkyntisiä aina liikkeellä.
Mukaansatempaava on tuo sinun alussa oleva pohdintasi marengin syvimmästä olemuksesta ja tämän piirakan synnystä. Sinulla tuntuu olevan myös sana hallussa! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa