Kaulittavat massat ovat suosittuja kakkujen kuorruttamisessa ja koristeiden valmistamisessa. Kaulittavalla massalla kuorruttamisesta löydät erillisen ohjeen. Tällä sivulla vastataan yleisimpiin massoihin liittyviin kysymyksiin.
23.10.2018
Mitä erilaisia kaulittavia massoja on olemassa?
Sokerimassa
Marsipaani
Muut omatekoiset kuorrutteet
Miten paljon etukäteen massalla kuorrutetun kakun voi tehdä?
Kakun voi tehdä valmiiksi vuorokauttakin aikaisemmin etenkin, jos käytät laadukasta massaa. Marsipaani muuttuu muita kuorrutteita herkemmin kostean näköiseksi ja saattaa alkaa valua kakun päällä. Siksi sen alle on suositeltavaa laittaa eristeeksi sokerikreemiä, jos kuorruttaa kakun edellisenä päivänä. Näin kosteus pysyy kakun sisällä eikä pyri kuorrutteen pinnalle. Sama koskee joitain sokerimassoja. Kinuskikissan vaniljamassan kestävyys on hyvä: se säilyttää koostumuksensa ilman sokerikreemiäkin.
Mitä kaulittavan kuorrutteen ja kakun väliin kannattaa laittaa?
Kreemi eristää kosteuden parhaiten, mutta kermavaahto tai yli jäänyt täyte käy vallan hyvin kakun pinnan tasoittamiseen. Marsipaanin kanssa sokerikreemiä kannattaa käyttää, kun kakun tarjoilu tapahtuu vasta seuraavana päivänä. Kreemi on tuhtia ja se lisää kuorrutteen raskautta, kaikki eivät myöskään pidä sen mausta. Parempi ja helpompi valinta on siis yksinkertaisesti kermavaahto tai kakun sisällä käytetty täyte.
Kuinka massaa värjätään?
Käytä massan värjäämiseen pastaväriä. Tiputa tai annostele cocktailtikulla väriä massan pintaan ja sekoita väri tasaiseksi käsin ja/tai kaulinta apuna käyttäen. Itse käytän sekaisin eri tekniikoita: vuorotellen kaulin ja kokoan kasaan, nypin ja vaivaan. Tätä täytyy jatkaa niin kauan, kunnes väri on täysin sekoittunut. Elintarvikekäyttöön tarkoitetut kertakäyttöhanskat estävät värin tarttumisen käsiin.
Miten kuorrutteen saa reunoilta sileäksi niin, ettei muodostu poimuja?
Mitä tehdä, kun marsipaanilevyyn ilmestyy kaulitessa ilmakuplia?
Ilmakuplat kannattaa yrittää eliminoida kaulimisen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Puhkaisemisessa voi käyttää esim. puhdasta, leivontakäyttöön pyhitettyä nuppineulaa, joka jättää vain pienen reiän.
Kuinka paljon massaa tarvitaan koko kakun kuorruttamiseen?
Tämä riippuu paljon tekijästä ja siitä, miten haluaa minimoida hävikin. Isommalla määrällä massaa kakun kuorruttaminen on helpompaa. Siksi halkaisijaltaan 24 cm:n vuokaan tehdyn, kaksi paksuhkoa täytekerrosta sisältävän kakun kuorruttamiseen voi varata jopa 600 g massaa. Massaa jää yli ja lopun voi kääriä moninkertaiseen kelmuun ja vielä muovipussin sisään mahdollisimman ilmatiiviisti. Näin se on käyttökelpoista esimerkiksi koristeisiin ainakin muutaman viikon ajan.
Kuinka saan koristeet tai massasta tehdyn reunakoristeet tarttumaan kiinni?
Liimaamiseen voi käyttää valmista sokerikuorrutetta tai läpinäkyvää elintarvikeliimaa.
Miten valmis, kuorrutettu kakku säilytetään?
Säilytä kakku jääkaapissa mieluiten ilman kupua. Kupu saattaa kerätä kosteutta ja aiheuttaa pinnan vettymistä. Jos kuitenkin jääkaapissa on voimakkaasti tuoksuvia raaka-aineita, kuvun käyttäminen on suositeltavaa.
Onko marsipaani ja mantelimassa sama asia?
Raaka-aineet ovat pitkälti samat: mm. manteli, tomusokeri ja karvasmanteliöljy. Mantelimassa on ”hienompaa”, koska se sisältää huomattavasti enemmän mantelia. Kakkujen kuorruttamisessa ja koristeissa käytetään tyypillisesti marsipaania, jota myydään useissa väreissä. Mantelimassaa saa vain vaaleanruskeana.
Hei, olen tekemässä täytekakkua ja kuorrutan sitä vaniljamassalla. Aion koristaa kakkua laittamalla sokerihelmiä vaniljamassan päälle. Jos pakastan kakun, sulaako sokerihelmet kakun sulatessa? Kannattaako laittaa sokerihelmet vasta kakun sulattua? Kiitos!:)
ssl: Kyllä säilyy! 🙂
Ja sitten vaan jääkaappi säilytys mielellään ilman kupua.
Hei! Aiemmin jo mainitsitkin, että kinuskikissan vaniljamassa kestää hyvin ilman sokerikreemiäkin.
Kuorrutan ensimmäistä kertaa kakun tällä vaniljamassalla, haluaisin vielä varmistaa että jos kuorrutan kakun edellisenä päivänä ,niin säilyykö kuorrutus hyvänä jos kuorrutteen alla on kakun välissäkin olevaa mangoappelsiinitäytettä?
Johanna: Kuulostaa oikein hyvältä suunnitelmalta!
Täytekakku onkin hyvä täyttää aina päivää ennen tarjoilua niin silloin maut ehtivät tasoittua ja kakku kostua mukavan tasaisesti.
Massa kakun ollessa kyseessä voit laittaa huolletta kakun koristeita myöten valmiiksi, kuten sanoit, yksi jännitys poissa juhlapäivältä!!
Muistathan ottaa tänne galleriaan kuvan valmiista kakusta meidän muiden ihailtavaksi!
Tarkoitus on tehdä pojan 3v juhliin ekaa kertaa elämässä täytekakku, joka olisi tarkoitus päällystää kinuskikissan vanilijamassalla ja samasta tehdä muotilla koristeet. Tarkoituksena on paistaa pohja torstaina valmiiksi. Juhlat ovat lauantaina. Olisiko parasta täyttää kakku perjantaina sekä päällystää massalla? Voiko koristeet kiinnittää sivuihin samalla kun päällyste laitetaan? Lauantaina riittää varmasti tohinaa ja jännitys jäisi kakun onnistumisesta pois.
Jutukka: olen samoilla linjoilla mari-johannan kanssa, että pystysuoraan pintaan on haastavaa pursottaa. Minä muotoilisin tekstin sokerimassasta joko käsin tai muoteilla.
Jutukka: Tarkennan senverran että kermavaahto on siis eristeenä kakun ja sokerimassan välissä,ymmärsinkö oikein ja nimen kirjoitus tulee sokerimassan päälle?
Jos haluat tehdä nimen suklaasta, suosittelen tärkeän kakun ollessa kyseessä että mikäli sinulla ei vielä kirjoitus tyllaa ole pursotukseen niin nyt ostaisit sen (ei maksa montaa euroa) Sillä saat kauniin jäljen.
Kun kyseessä on kuitenkin kaareva pallomainen kakku, suklaan pursotus voi olla haastavaa.
Minä ehkä suosittelisin sitä, että ostat vaikka Toivepuodista (linkki puotiin tuolla sivun ylälaidassa) sellaisen kirjain muotti sarjan, niitä on monenlaisia ja otat niillä kirjaimet halutun värisestä massasta. Kirjaimet voi liimata kakun kylkeen ostamalla joko elintarvikeliimaa tai kotikutoisesti sipaisemalla hieman vettä kirjaimen pohjaan. Vesi liimaa kirjaimen kakun päällä olevaa massaa vasten kiinni.
Voit toki tehdä sabluunat kirjaimiin pahvista itsekin ja terävän veitsen avulla sitten leikata ne massasta irti, mutta helpommalla pääsee kyllä tuon kirjain muottien kanssa.
Olisi suunnitteilla tehdä ristiäisiin charlotterusse jonka päällystäisin kermalla ja siihen päälle sokerimassa. Haluaisin kakunsivuun tehdä sokerimassasta tai suklaasta nimen, mutta millä nämä kestäisivät parhaiten kakun kyljessä kiinni ja mikä olisi helpoin tapa toteuttaa?
miniminos: riippuu sokerimassan laadusta ja siitä, kuinka kauan koristeet joutuvat olemaan kakun päällä. Jos koristelet kakun pari tuntia aiemmin, voin luvata ainakin Kinuskikissan vaniljamassasta tehtyjen koristeiden säilyvän ihan priimana.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
chesnok: Minä ihan varmuuden vuoksi tekisin juuri noin. Helmet vasta sulatuksen jälkeen kakun päälle!!👍