Usein kysytään niin makeiden kuin suolaisten piiraiden paistamisesta uunipellillä. Tämä onnistuu toki ja onkin kätevä tapa saada kerralla isompi määrä piirakkaa suuremmalle vierasmäärälle. Kysyjät haluavat tietää, kuinka moninkertaisena ohje pitää tehdä. Vastaus riippuu uunin ja näin ollen pellin koosta.
Tavallinen piirakkavuoka on halkaisijaltaan noin 24 cm. Tämä tarkoittaa, että sen pinta-ala on noin 450 cm². Mikäli sinulla on 50 cm leveä uuni, on pellin pinta-ala luokkaa 1100 cm² (minun peltini tarkat mitat: 31,5 cm x 34,5 cm). Tämä tarkoittaa, että pelti on noin 2,5 kertaa isompi kuin piirasvuoka eli reseptin aineetkin pitää kertoa 2,5:llä. Mittaa oma peltisi (varsinkin, jos uunisi on leveämpää mallia) ja suhteuta aineet siihen.
Huom! Vuokien muunnostaulukot -sivulta löydät valmiiksi laskettuja kertoimia erikoisille pelleille.
Pelliksi kannattaa valita reunallinen malli. Pohjalle voi laittaa leivinpaperin ja mikäli se ei riitä suojaamaan kokonaan reunoja, voi ne voidella margariinilla.
Irkku: kyllä minä suurentaisin selkeyden vuoksi samassa suhteessa. 🙂