7.7.2015
Tämä testi oli minulle ajankohtainen vuonna 2015, kun halusin selvittää sokerimassojen eroja. Testivoittaja selvisi, mutta sokerimassan laatukysymykset jäivät senkin jälkeen kutkuttamaan niin paljon, että päätin myöhemmin kehittää kokonaan oman massan eli Kinuskikissan vaniljamassan. Siinä on mielestäni saatu yhdistettyä herkullinen maku ja massan tekniset ominaisuudet. Vaniljamassaa on helppo työstää ja se pysyy moitteettomana kakun päällä useammankin päivän ajan. Massa ei ole tarttuvaa, joten kauliessa pärjäät ilman tomusokeria. Vaniljamassa ei siis vielä ehtinyt mukaan alla olevaan testiin, mutta halukkaat voivat ostaa sitä Kinuskikissan Toivepuodista.
Testin aihe lähti liikkeelle omista kakkuprojekteistani ja tarpeesta selvittää sokerimassojen eroja. Minua on nimittäin jäänyt vaivaamaan muutamat yksittäiset kerrat, jolloin luotettavaksi oletettu sokerimassa onkin pettänyt ja sulanut kakun päällä. Testin päätavoite oli siis selvittää, kuinka hyvin eri massat kestävät ilman alle levitettävää sokerikreemiä. Oletus on, ettei alle tarvita kuin kerros kermavaahtoa tai yli jäänyttä täytettä, joiden tarkoitus on tasoittaa kakun pinta. Tähän olen myös oman ohjeistukseni perustanut. Sokerikreemin kanssa erot todennäköisesti tasoittuisivat.
Valitsin testiin kaikki käsiini saamani sokerimassat sekä yhden kaulintamassan nimellä kulkevan tuotteen, joka kuitenkin vastaa hyvin pitkälle sokerimassaa. Leivoin viisi pientä testikakkua ja täytin jokaisen puoliksi mansikkatäytteellä ja puoliksi suklaatäytteellä. Näin siis yksi kakku piti tavallaan sisällään kaksi erilaista kakkua. Testitulokset kuitenkin olivat yhdenmukaiset täytteestä riippumatta, joten se massa, joka suli kakun päällä, suli tasaisesti molempien puolien kohdalta.
Massojen rakenteessa oli jonkin verran eroja, jotka selviävät tarkemmin alempaa löytyvästä taulukosta. Ainakin kokeneempi kuorruttaja onnistui kuitenkin kaikilla massoilla yhtä hyvin. Aloittelevan massojen käsittelijän kannattaa ehkä syynätä eroja tarkemmin.
Päähuomioni oli massan kestävyydessä kakun päällä. Myös pisteytykseni perustuu siihen. Mikä tahansa massa käy, jos kakun kuorruttaa tarjoilupäivänä. Erot alkavat tulla esiin vuorokauden sisällä. Testin kautta sain vastauksen siihen, miksi muutaman kerran kuorrute on falskannut, sillä ero oli selkeä parhaimpien ja heikoimpien massojen välillä. Käytännössä kaulintamassa ja FunCakes-sokerimassa olivat täydellisen kestäviä. Näillä massoilla kakun voi huoletta kuorruttaa jo edellisenä päivänä. Kaulintamassalle annoin täydet pisteet hyvän saatavuuden ja maun ansiosta. Heikoimmaksi lenkiksi osoittautui Dr. Oetker, jonka kohdalla massasta oli sulanut pieni lammikko kakun ympärille.
Merkki | Hinta /250g |
Käsiteltävyys | Kestävyys | Muuta | Pisteet 1=heikoin 5=parhain |
---|---|---|---|---|---|
Renshaw |
3,5- 3,9 € |
Helppo käsitellä, perusvarma tuote | Vuorokauden jälkeen oli pieni määrä nestettä kertynyt kakun ympärille | Ruokakaupoista saa valkoisena ja vaaleanpunaisena, enemmän värejä leivonnan erikoisliikkeissä | 2 |
Sallinen |
2,9- 3,2 € |
– Muista testimassoista poikkeava, venyväinen rakenne – Helppo käsitellä ja nostaa kakun päälle |
Suli kakun päällä hieman, kuitenkin vähemmän kuin Renshaw | Värivalikoima täydentää muiden merkkien tarjontaa (vihreä, turkoosi, musta, valkoinen), saatavuus vaihtelee kaupasta riippuen | 3 |
Dr. Oetker |
2,99€ | Hieman lötkömpää kuin Sallinen ja Renshaw | Alkoi sulaa noin vuorokaudessa, selkeä lammikko kakun ympärillä, falskasi testimassoista eniten | – Pakkaus on pahvia, eikä massan väri näy pakkauksen läpi -> hankaloittaa ensiostosta – Laaja ja hyvä värivalikoima (kirkas vihreä, sininen, pinkki ja keltainen), jonka saatavuus vaihtelee kaupasta riippuen – Pienemmissä 100 g:n pakkauksissa myös muita värejä |
1 |
FunCakes (banaani) |
3 € | Hieman lötkömpää kuin Sallinen ja Renshaw | Ei mitään sulamisen merkkejä vuorokauden sisällä | – Sarja sisältää ”makumassoja”, joiden maku jakoi voimakkaasti mielipiteitä myös lasten keskuudessa – Ei saatavissa ruokakaupoista – Massan väri ei näy pahvipakkauksesta |
4 |
Kaulintamassa (vaahtokarkin makuinen) |
3,75 € | Testin jäykin massa, helppo asetella kakun päälle | Ei mitään sulamisen merkkejä vuorokauden sisällä | – Saatavissa ruokaupoista valkoisena – Vadelman makuista saa leivontatarvikeliikkeistä, hinta kalliimpi – Pahvipakkaus huono värillisen massan kanssa – Ehdottomasti paras maku! |
5 |
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Reelika: sokerimassan ei kyllä pitäisi olla noin kovaa. Minullakin on muutaman kerran tullut vastaan tällainen kova massa (pari eri merkkiä, joista ainakin toisen epäilen kovettuneen vahingossa). Niin kovaa työtä jouduin tekemään kaulimisen kanssa, että kaulin katkesi (kahvaosasta).