Tätä kakkua voisi kutsua nurinkurin kakuksi: harvemmin kai kakun teko aloitetaan koristelusta, sitten täytetään ja lopuksi rakennetaan pohja.
Keikauta tarjolle pirteä ilme! 🙂
10.5.2011
Saat keikauskakusta lohiversion, kun vaihdat siihen hyydytetyn lohivoileipäkakun tai lohikeikauskakun täytteen.
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja kelmulla. Sivele reunoille ruokaöljyä.
KORISTELU. Halkaise tomaatit ja viinirypäleet ja asettele niitä sileä puoli alaspäin vuoan pohjaa vasten.
TÄYTE. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Leikkaa kinkku ja paprikat pieniksi kuutioiksi.
Hienonna ruohosipuli, purjo ja kaprikset.
Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon valkosipulituorejuusto.
Lisää pilkotut ainesosat vaahdon joukkoon.
Lisää sinappi, piparjuuritahna ja mustapippuri.
Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen.
Lusikoi täyte vuokaan pieninä nokareina. Vältä levittämistä, jotta koristeet pysyvät paikoillaan.
Painele lopuksi lusikalla täytettä tiiviisti pohjaa vasten, jotta se painuu tomaattien ja rypäleiden väliin. Voit varmistaa asian hölskyttämällä vuokaa lopuksi pystysuunnassa.
POHJA. Leikkaa ruisleipäviipaleista ohuelti reunat pois. Muodosta kakun pintaan leipäkerros ruisviipaleista sopivan kokoisia paloja leikkaamalla. Kostuta maidolla.
Peitä vuoka kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia – mielellään kuitenkin seuraavaan päivään.
Poista kakun ympäriltä irtopohjavuoan reuna.
Asettele päälle salaatinlehtiä.
Kumoa kakku laittamalla päälle tarjoilulautanen ja kääntämällä se kakun kanssa toisinpäin. ”Ilmaveivi”! 🙂
Poista lopuksi päältä vuoan pohja ja kelmu.
Kinuskikissa:
Ihastuin niin kovasti voileipäkakkurullan leipäohjeeseen, että rupesin hinkumaan erimuotoisia pohjia tuosta taikinasta. 😀
Sinun ohjeessasi pelti on 1216 cm2. Ja esim. 22 cm irtopohjavuoka on 380 cm2. Ja 24cm irtopohjavuoka on 452 cm2.
Matematiikantuntini jälkeen tein ohjeen mukaisen taikinan ja jaoin sen kahteen 22 cm vuokaan ja yhteen 24 cm vuokaan. Silmämääräisesti jaoin taikinan ja laitoin palat vuokiin leivinpaperin päälle. Irtopohjavuoan reunat suhhautin vuokasprayllä.
Sormin levittelin taikinan vuoan pohjaa peittämään ja paistoin ensin 2 pienempää vuokaa ja lopuksi ison yksinään, ritilän päällä.
(Pellilleni ei mahdu kahta 22 cm ympyrää, kun pellin reuna ottaa vastaan, mutta ritilälle mahtuu 2 tuollaista vuokaa, joten siksi käytin koko irtopohjavuokaa enkä vain reunusta esim.)
Käytän isoimman pohjan yksinään tähän kakkuun ja kaksi pienempääkin tähän varmaankin, kun usein laitan välikerroksenkin leivästä.
Pointtina tälle viestille ja kuvalle on se, että tehkää hyvänen aika tätä leipäpohjaa, tämä on ihanaa 🙂 Isänpäiväkakussa tein pellillisen, siitä tuli jämptisti kolme kerrosta leipävuokaan ja oli huippukakku, huippuleivästä 😀 😀
Kinuskikissa: On iso ilo jakaa hyvät kokemukset, joita syntyy luotettavien, selkeiden ohjeittesi pohjalta 😀
Rullavoileipäkakun pohja on oikeasti hyvä myös ei-rullana 👍👍 Monta peukkua sille ja sulle 😊🌹
Lisäys: Vielä se, että punajuurimehulla värjätyt tuorejuustoruusutkin onnistuivat melko hyvin, eivät vain niin erotu kinkkurullista 🙂 Vähän oli turhan pehmeää pursotettava seos, niin pari ruusua meni pursottaessa lysyynkin 🙁
pellavapaita: olipas taas palkitsevaa lukea tätä tekstiä! Niin kivasti sovitettu yhteen kaksi ohjetta ja itsekin sain tästä hyvää inspistä omiin kokeiluihin. Tykkään kovasti noista vaaleanpunaisista pienistä kinkkuruusuista!
Nyt tein keikauskakun keikauskakkuna 😀 enkä oikein päin perinteisesti. Leipävuokaan kokosin ja erittäin hyvin onnistui ja oli hauska tehdä.
Erittäin iloinen olen ihanan pehmeästä leivästä, jonka tein tällä ohjeella:
https://www.kinuskikissa.fi/voileipakakkurulla-porotaytteella
Ajatukseni oli tehdä nimenomaan voileipäkakkurulla. Mutta päätinkin käyttää paistamani leivän tähän keikautettuun kakkuun. Yhden välikerroksen tein grahampaahtoleivästä, kun täytettä oli niin runsaasti, että neljä leipäkerrosta oli sopivaa.
Leipävuokaan laitoin reunakalvon tuorekelmun sisäpuolelle, jotta tuli korkeutta lisää.
Muutaman ruusunkin sain pysymään koossa Yllä olevan rullakakun ohjeessa resepti siihenkin on.
Lisäys: Nyt on juhlittu ja tätäkin kakkua maisteltu. Kyllä on hyvää! Ja ihana ilo on se, että Voileipäkakkurullan ohjeella tehty pohja on todella hyvä myös tällaisessa ei-rullatussa kakussa. Teen kyllä jatkossakin! Kostutin reilusti toki, kun se imee paljon nestettä, mutta ihan nappiin meni kosteus ja koko kakkukin 😀
Tämä on niin onnistumis-varma kakku, että on ilo tehdä. Tein taas ”oikeinpäinkakkuna” 😀
Pohjalla Iso paahto, keskellä Real ruisvuokaa, pinnalla Iso paahto, jonka päällä vielä täytettä ohuelti, jotta sain painetuksi oliivin- ja tomaatinpuolikkaat mukavasti.
Käytin 2 Meiran liivatetta, vaikka aiemmin totesin Kinuskikissan vahvistamana, ettei ole tarpeen, kun on leipäkerros keskelläkin tukemassa rakennetta. Missään eivät liivatteet tuntuneet kielteisesti, rakenne oikein mahtava on 🙂
Kostutukseen käytin taaskin hiukan vajaa 2 dl kasvislientä. Jämptisti passeli 🙂
Täyte on ohjeen mukainen pienin muutoksin. Purjon sijaan puolikas punasipulia, 1 iso suippopaprika, puolikas herkkukurkku; pikkiriikkisenä silppuna nämä. Ruohosipulisilppua ei. Pari rkl chilimajoneesia, 1 dl kevytmajoneesia. Mausteina rosepippuria, yrttisekoitusta, viispippuria myllystä parit kiepit.
Olen niin tyytyväinen, että hyrisen 😀 Kiitos tästä ihanasta reseptistä, jossa täyteaineiden määrä on täsmällinen hyvää lopputulosta varten – kuten aina kyllä kaikissa ohjeissa Kinuskikissalla on. Tämän ruokaisuutta / riittoisuutta voi säädellä lisäämällä leipäkerroksia tai tekemällä ihan ohjeen mukaan 🙂
Kiitos mari-johanna: näiden kommenttien perusteella taidankin tehdä tästä vegaanisen voikkarikakun blogiin! Sellaisella olisi nimittäin kysyntää. 😊
Veljeni oli jostain lukenut, että on olemassa keikauskakkuja….. Mitä ne on ovat? Tuli minulle kysymys. 🙂
Eilen näytin veljeni perheelle livenä, mikä on keikauskakku kun he olivat meillä kylässä.
Kierroksia tähän kakkuun lisäsi vain se, että tämä oli toteutettava vegaanisena ,
Mutta voin kertoa, että vegaaniseksi kakun muuttaminen onnistui hienostui ja kakku kesti kasassa ilman liivatetta ja sai vielä niin järjettömät kehut ja ylistys sanat että tämä tehdään toistekin silloin, kun tarvitaan takuuvarma kakku pöytään!! 🙂
Jätin siis luonnollisesti kinkun pois. Liivatetta en korvannut vegaanisilla vaihtoehdoilla vaan laitoin täytteen väliin yhden lisäkerroksen leipää tukea antamaan.
Tuorejuuston korvasin valkosipulin ja paprikan makuisilla hummuksilla ja vispikerman korvasin purkillisella oatlyn fraiche valmistetta ( musta kermaviili purkin näköinen purkki maitohyllyssä )
TOIMII!! 🙂
Kiitos, Kinuskikissa. Jätänkin liivatteet jatkossa pois tästä tällä tyylillä tehdessäni.
Tein kaksi voileipäkakkua, joissa on tämän reseptin täyte. Eivät ole keikautettuja, kuten ei ollut marraskuinenkaan kakkuni. Eivät tavallaan kuulu tähän kommentoitaviksi / kuvinakaan, mutten oikein keksinyt, mihin kuuluvat 😀
Iso paahtoa pohja- ja päällikerros molemmissa. Real-leipää keskikerros. Pojan perheelle tein 26cm ja itselle 24cm vuokaan. Täytettä saman määrän käytin. Tuorejuustot: Viola aurinkokuivattu tomaatti ja yrttinen maku. Kurkkusalaattiakin laitoin puoli pientä Pirkan purkillista. Se oli melko krouvia rakenteeltaan.
Kostutuksen tein lihaliemellä, puoli kuutiota ja 2dl vettä. On kyllä niin jämptiin passeli kostukemäärä noihin leipäkerroksiin, että olen pelkästään siitä onnessani. Kostutus on niin nappiin osunut 🙂
Koristelut on sitä sun tätä, mutta kotona voidaan lisätä lautaselle vihreyttä mielen mukaan.
Kysymys: Eikö niin, että käytännössä liivatteita ei tarvita, jos tekee kakun tällä täytteellä ja kolmella leipäkerroksella, kuten minä tein? Käytin liivatteita ohjeen mukaan, mutta huomasin nyt, että tarpeetonta, vai onko?
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
pellavapaita: juu, teen kyllä, kunhan on seuraavan voikkarikakun aika! Ja voisi laittaa ihan kakkupohjat-kategoriaan tuon ohjeen.