Pitsikoriste häikäisee kakun päällä – varsinkin hohtavan kultaisena! Tarvitset pitsikoristeen tekemiseen pitsiainepakkauksen, vettä ja silikonisen pitsimuotin sekä halutessasi pastaväriä ja kimallesuihketta viimeistelyyn.
27.10.2016
KATSO VIDEO
Mittaa kulhoon vesi ja pitsijauhe. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia. Lisää pitsineste ja jatka vaahdotusta 5-10 minuutin ajan. Värjää halutessasi pastavärillä.
Levitä pitsimassa lastan avulla pitsimattoon. Huolehdi, että massaa tulee joka kohtaan, mutta vedä ylimääräinen pois, jotta massa jää vain uriin.
Nosta matto pellille ja laita 80-asteiseen uuniin 15 minuutiksi. (Huom! Uunien tehoissa on eroja varsinkin matalissa lämpöasteissa, joten annettu lämpötila ja aika ovat viitteellisiä.)
Levitä muottiin toinen kerros pitsimassaa ja laita uudelleen uuniin 15 minuutiksi. Jos pitsi vaikuttaa vielä kostealta esimerkiksi muotin keskiosasta, jatka kuivatusta. Anna pitsin kuivua muotissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään, jolloin irrottaminen on helpompaa. Käännä pitsimatto pitsipuoli alaspäin. Auta pitsiä irtoamaan sormilla ja taivuta mattoa samalla vähän kerrallaan ylöspäin.
Käytä pitsi parin tunnin sisällä tai sulje ilmatiiviiseen rasiaan. Halutessasi pitsille hohtavan lisäsäväyksen, aseta se leivinpaperin päälle ja suihkuta pintaan kimalleväriä. Anna kimalteen kuivua hetki ennen kuin siirtelet pitsiä. Huomaa, että suihkutus on suositeltavaa tehdä ulkotilassa, sillä kimalleainetta leviää helposti lähiympäristöön.
Sivele pitsin nurjalle puolelle kevyesti vettä ja kiinnitä sitten esimerkiksi vaniljamassalla tai muulla sokerimassalla kuorrutetun kakun pintaan. Painele joka kohdasta kiinni. Jos jokin kohta jää repsottamaan, voi kääntää sitä varoen ja lisätä vettä cocktaitikun kärjellä, jolloin pitsi liimautuu kiinni. Jos olet suihkuttanut pitsiin kimalletta, se on saattanut kulua pois kohdista, joihin olet joutunut koskemaan. Peitä kohdat pyyhkimällä leivinpaperiin jäänyttä kimalletta sormenpäälläsi.
Johanna: Kyllä se valitettavasti taitaa niin olla että pitsi koristelu on ennemminkin sokerimassa kakuille kuin kermakakuille.
Kermavaahdossa on aina senverran sitä kosteutta, että oletan sen lähtevän sulamaan ,jolloin kakun ulkonäkö kärsii.
Mikäli jollakin kinuskeista on nyt toisenlaisia kokemuksia tulkaa ihmeessä kertomaan!
Itse ajattelin testata ensi viikonloppuna pitsiä voikreemin päälle josko se kestäisi,kun voikreemihän toimii myös täytekakuissa eristeenä massan ja kakun välissä.
Hei vaan, varmistelen vielä pitsikoristeen kestävyyttä vispikermakuorrutteen päällä: kestääkö vai sulaako? Jos kestää, niin voiko kakun koristella edellisenä päivänä vai onko varmempaa koristella saman päivän aamulla? Kiitos🙏
Eikku: Huoneenlämmössä! 🙂
Hei. Annetaanko pitsin kuivua huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Soja; kiitos 🙂
Pellavapaita. Pitsi ei tosiaan kestä kiilteen päällä kuin hetken, olen kokeillut. Suklaakuorruutten päällä kestää. Itse olen joskus tehnyt pitsin jo useampi päivä ennen ja säilyttäminen on käynyt näppärästi siinä muotissa niin, että muotti ollut pahvipakkauksessa jossa se on ostettukin.
Kinuskikissa; kiitos 🙂
Voisi siis toimia vaikka suklaakuorrutteenkin päällä, näin ymmärsin. Meikäläisen taidoilla ehkä tasaisin pinta tulisi Vaniljamassalla, mutta mietin asiaa.
Se vielä, että kun pitsin antaa kuivua yön yli, niin pitääkö se peittää jotenkin / annetaanko olla huoneenlämmössä? Näitä perusjuttuja pitää yrittää tehdä oikein, ettei moka tulisi ainakaan niissä 🙂
pellavapaita: pitsin voi laittaa lähes kaikkien pintojen päälle. Ainoana poikkeuksena tulee mieleen juustokakun kiille. Pitsi pehmenee siten, että leikkaus onnistuu vaivatta.
Tarkoitukseni on kokeilla pitsikoristetta seuraavaan kakkuun. Muutama kysymys:Voiko pitsin laittaa minkä tahansa kuorrute-ohjeiden joukosta valitun massan päälle?
Kinuskikissan vaniljamassa on kyllä ylettömän hyvää ja helppokäyttöistä 🙂 mutta haaveilen, että valmistan toffeemassan, vaahtokarkkimassan tms.
Onko pitsi helposti leikkautuvaa? Jos edellispäivänä tällää pitsin kohdilleen, niin kakkupalan ottaminen sujuu helposti tarjoilupäivänä?
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2546 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Johanna: en ole itse pitsiä kermakakkuun laittanut, mutta minulla on mielikuva, että olen nähnyt kuvan galleriassa… vai oliko se sittenkin kreemiä? No, kreemin kanssa ainakin onnistut! Laita blogin hakukenttään ”kreemi”, niin löydät ohjeita.