31.1.2014
Kaupallinen yhteistyö Chipstersin kanssa.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla. Sivele vuoan ja ison sydänmuotin reunojen sisäpintaan kevyesti ruokaöljyä esimerkiksi talouspaperin avulla. Näin täyte irtoaa helpommin.
POHJA. Rouhi hapankorput tehosekoittimella hienoksi murskaksi.
Sulata voi ja lisää joukkoon hapankorppurouhe. Levitä seos vuoan pohjalle.
TÄYTE. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Valuta katkaravut siivilässä. Halutessasi laita kourallinen katkarapuja syrjään koristelua varten. Leikkaa loput katkaravut pieniksi paloiksi.
Hienonna purjo.
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, Remouladekastike, tilli, valkopippuri, katkaravut ja purjo.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita täytteeseen.
Aseta sydänmuotti leivinpaperilla vuoratulle leikkuulaudalle. Levitä täytettä muotin sisälle. Kaada loput täytteestä vuokaan. Anna täytteen hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.
Irrota kakku vuoasta ohuen lastan avulla. Siirrä tarjoilulautaselle. Irrota sydänkuvio veitsen avulla muotista.
KORISTELU. Asettele kakun päälle tillinoksia. Nosta sydänkoriste lastan avulla kakun päälle.
Viimeistele koristelu katkaravuilla ja tillisilpulla.
Katkaravut eivät ole papan ja minun juttu. Lohi on, muttei sitä ollut nyt saatavilla siinä hetkessä, kun suolaisen kakun tekeminen iski paakarointi-mieleeni.
Siispä siis tuunasin ehkä hiukan arkisemmaksi juhlavan kakun 😉 Vuokani 26 cm. Pohjaksi kahta siivua vaille koko 420 g Real-paketti, kuoret otin ohuesti joka sivulta pois ja tälläsin osin pikkuisista paloistakin pohjan tiiviisti täyteen leipää.
Kostutukseen 1 dl maitoa, mikä nyt maistelussa osoittautui tismalleen oikeaksi määräksi 😀
Kuohukerma, Viola yrttimaustettu tuorejuusto, kuivattua tilliä, sitr.pippuria, viispippuria myllystä pari kieppiä, Aura-merkkistä kurkkumajoneesia 200g, 2 prk tonnikalapaloja öljyssä, valutettuna.
Siinä ainekseni. Kotoisasti, arkisestikin. Kakku on ollut yön jääkaapissa. Leipä pehmennyt juuri sopivaksi, mistä olen tosi iloinen! Koristeluun sattui kivasti olemaan kala-suolakeksejä joulusta jääneinä; pieniä vierailijoita varten ostettuina, mutta unohtuneina mummun kaapin kätköihin 😀 Nyt hyvään käyttöön niitä! Sitr.kuorta pappa raastoi pinnalle; hän on minun ”ylimmäinen raastajani” – ei tosin siis raasta hermojanikaan, vaan ihan sitruunaa, limeä… 😀 😀
Vaikea muuten sisäistää ensin, että kyse suolaisesta kakusta, kun pääasiassa olen makeita tehnyt pilvin pimein ja makean perään olen 🙂 Tässä on kyllä uusi suosikki perheen kekkereihin suolaisena tarjottavana 😀 Nam 😀
Piiku2: Se on totta että hyvistä kakku ohjeista kannattaa pitää kiinni kynsin ja hampain! 🙂
Itse en uskalla tähän ottaa kantaa kotileipuritaustalla muuta kuin sen mitä ohjeet sanovat,eli josko Kinuskikissalla olisi vielä lisätarkennusta sinulle antaa.
Minulla tuli vain mieleen, että kun seuraavan kerran menet ruokakauppaan ostoksille niin nykäisepä hihasta kalatiskin myyjää.
Niillähän pitää olla laaja tietous tällaisista asioista ja kun kerrot voileipäkakusta ja sen mikä sinua mietityttää, niin voi olla että sieltä tulee vimpan päälle tietoa. 🙂
Mutta vielä tuosta katkarapujen säilyvyydestä: minä tämän hysterisoinnin aloitin mutta meneekö nyt turhaan sekaisin tuoreet katkaravut vs esikypsennetyt? Haluaisin tätä niin tehdä jatkossakin plus muuta katkarapua, kun sitten googlaa ’esikypsennetyn katkaravun säilyvyys’ niin joka paikassa sanotaan 3 vrk jääkaapissa, ei se vsin yksi vrk!
Ja ne kaikki pakastekatkaravut, esim Pirkka, jotka ovat valmiita heti käytettäväksi eivätkö ne ole juuri esikypsennettyjä eli parempi säilyvyys (?!)
Piiku2: resepti on aikanaan tehty Chipsters-merkkisistä, suolaliemeen säilötyistä katkaravuista. Tätä tuotetta ei näy enää valmistettavan, joten emme voi varmistaa sen säilyvyyttä, mutta vastaavalle Pirkan tuotteelle luvataan säilyvyydeksi 1-2 vrk. Mikäli pakastekatkaravuilla on vain vuorokauden säilymisaika, kannattaa suosia ei-pakastetta.
Tein soveltaen perjantaina uudeksivuodeksi lauantai. Tänään ma aloin syömään loppuja, jäi kun oli paljon muutakin ruokaa.
Nyt sitten erehdyin lukemaan katkarapujen säilyvyydestä, yksi vuorokausi sulatettuna! Miten noin? Käytin Pirkka pieniä (punaisia) katkarapuja, nehän on esikäsiteltyjä, kypsiä, voi käyttää sellaisenaan.
Mikä tässä on säilyvyysohje?
Oikein herkkua oli vielä tänäänkin kolme vrk vanhana mutten kyllä jatkossa enää ilman juhlia yhdelle-kahdelle tee jos päivän säilyy!
ivi: oi, harmi juttu, että hyvä tuote on lopetettu. Mutta joltain toiselta tuotemerkiltä varmaan löytyy remouladekastiketta. Tai sitten sitä voi tehdä itse. Jos sinulta sattuu löytymään Kinuskikissan helpot suosikit -kirja, niin siellä on resepti.
tuota Chipsters Remouladekastiketta ei täältä saa, millä voisin sen korvata ?
ivi: voit käyttää!
Jos gluteenittomana haluaa, voiko käyttää gluteenitonta näkkäriä ?
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2546 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
pellavapaita: meidän nuorison mieleen olisi varmasti ollut juurikin tuo sinun kalaisa versiosi, täälläkin nimittäin tykätään tonnikalasta. 🐟 Kalakeksit on aikas mainioita tuossa päällä! Täytyypä tämä idea pihistää johonkin tulevaan voileipäkakkuun!
Piiku2: tyypillisesti katkaravut (myös pakastetut) lienevät esikypsennettyä lajia, mutta toki kannattaa aina pakkauksesta varmistaa säilyvyysohje (toivottavasti sellainen annetaan!).