Kun olin julkaissut helmikuussa vaahtokarkkien reseptin, sain Facebookin kommenteissa kiinnostavan ehdotuksen: banaanivaahtokarkit. Hetki piti makustella asiaa. Miten aidon banaanin saisi ujutettua vaahtokarkkimassaan? Banaanihan tahtoo tummua käytössä ja vaahtokarkkien sileä rakenne asettaa omat haasteensa. Sitten tuli mieleen banaanijauhe, jota olen käyttänyt aiemmin esimerkiksi granolan makeuttajana. Jauhe on 100-prosenttista banaania, sävyltään vaaleankeltaista ja hyvin hienojakoista. Kuivassa muodossa oleva banaani osoittautui toimivaksi maun antajaksi. Pehmoiset kevätmakeiset sopivat pääsiäiseen, vappuun ja muihin iloisiin juhliin.
Ainekset:
9 liivatelehteä
2 dl vettä
4 dl tomusokeria *
1 ½ dl sokeria *
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista
¾ dl banaanijauhetta (CocoVi) *
keltaista pastaväriä
Vuokaan ja pinnalle:
tomusokeria *
* = löytyy Punnitse & Säästä -valikoimasta, vaihtelee myymälöittäin
Vuoraa neliskanttinen, reunallinen vuoka (25 x 32 cm) leivinpaperilla. Ripottele leivinpaperin päälle runsaasti tomusokeria.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kattilaan vesi, tomusokeri, sokeri ja siirappi. Erottele valkuaiset valmiiksi kulhoon.
Kuumenna lastalla sekoitellen vesi-sokeriseos kiehuvaksi. Säädä liesi keskilämmölle ja jatka keittämistä ilman sekoittelua. Laita paistomittari kattilaan. Seos on valmista, kun se saavuttaa 127 asteen lämpötilan.
Aloita valkuaisten vatkaaminen kovaksi vaahdoksi kymmenen astetta aikaisemmin. Näin sokeriseos ja vaahto valmistuvat suunnilleen yhtäaikaisesti.
Kun sokeriseos on valmista, lisää siihen liotetut liivatteet.
Kaada seos hyvin ohuena nauhana pienissä erissä, hitaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vaahdotusta vielä kymmenen minuuttia vatkaimen keskinopeudella. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon banaanijauhe ja värjää vaahto vaaleankeltaiseksi.
Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan. Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin seitsemän tuntia.
Ripottele leivinpaperin päälle tomusokeria. Kumoa vaahtokarkkilevy sen päälle.
Leikkaa paloiksi öjytyllä veitsellä ja kierittele palat joka puolelta tomusokerissa, jotta pinta ei jää tahmaiseksi.
Vaahtokarkit säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa tai muovipussissa pari viikkoa.
danalowe: yksi kikka on myös lisätä banaanijauhe puuterimaisesti siivilöiden pieni määrä kerrallaan. En osaa sanoa, voiko se klimppiytyä siihen sokeriliemeenkin…