Taikinan maustaminen
Sitruunamunkit syntyvät lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta. Sokerin voi korvata fariinisokerilla. Pieni määrä kaakaojauhetta antaa suklaisuutta.
Erityisruokavaliot
Munattomat ja maidottomat munkit leivot jättämällä munan pois ja käyttämällä maidon tilalla esimerkiksi vettä, simaa tai kauramaitoa. Vaihda myös taikinan voi maidottomaan vaihtoehtoon (esim. Sunnuntai laktoositon). Huomioi, että ilman munaa jauhoja tarvitaan todennäköisesti hieman vähemmän. Gluteenittomista munkeista löydät erillisen ohjeen.
Kuorruttaminen
Yksinkertaisin kuorrute syntyy tomusokerista, vedestä ja elintarvikeväristä. Veden tilalla voi käyttää esimerkiksi sitruunamehua, kaakaota tai kahvia. Katso lisää vaihtoehtoja berliininmunkkien ohjeesta sekä selailemalla donitsireseptejä.
Täyttäminen
Pursota valmiin munkin sisään sileää hilloa/marmeladia, sitruunatahnaa tai vaniljakreemiä. Täyttämistä helpottaa teräväkärkinen täytetylla. Munkkitaikinan sisään voi myös piilottaa keksin, kuten Oreo-munkeissa.
Sokeroiminen
- Sekoita pinnalle tulevan sokerin joukkoon kanelia tai piparkakkumaustetta (2 rkl maustetta / 1 ¼ dl sokeria).
- Korvaa osa sokerista vaniljasokerilla.
- Marjajauheista saa ihania makuja, esim. 2 rkl puolukkajauhetta / 1 dl sokeria.
- Lakritsijuurijauhetta tarvitaan 1 rkl / 1 dl sokeria.
- Käytä munkkien sokeroimiseen sokerin sijasta karkkimurskaa. Tarkoitukseen sopivat kovat hedelmäkarkit ja tikkarit. Laita karkit pakastuspussin sisään ja moukaroi murskaksi esimerkiksi lihanuijalla.
Paistaminen
- Voit paistaa munkit kookosrasvassa tai miedon makuisessa kasviöljyssä. Kookosrasvasta munkit saavat enemmän makua. Jos haluat suosia pehmeää rasvaa, valitse kasviöljyistä esimerkiksi rypsiöljy, jolla on hyvät paisto-ominaisuudet.
- Muistathan olla varovainen kuuman rasvan/öljyn kanssa. Pidä kattilan kansi varmuuden vuoksi lähettyvilläsi. Mikäli rasva syttyy palamaan, tukahduta se kannella. Älä koskaan yritä sammuttaa palavaa rasvaa vedellä!
- Paistorasvan voi käyttää uudelleen yksi tai kaksi kertaa. Siivilöi jäähtynyt rasva ja säilö jääkaapissa.
Säilöminen
Parhaiten munkit säilyvät pakastimessa (katso seuraava kohta). Vaihtoehtoisesti voit säilöä edellisenä päivänä paistetut munkit hedelmäpussin sisällä ILMAN SOKEROINTIA ja lämmittää ja sokeroida vasta ennen tarjoilua. Jos valmiiksi sokeroituja munkkeja jää yli, ne kannattaa peittää leivinliinalla ja pitää huoneenlämmössä.
Pakastaminen
Pakasta munkit tuoreina, heti nopean jäähdyttämisen jälkeen. Älä sokeroi ennen pakastamista. Lämmitä sulamisen jälkeen ja sokeroi vasta sitten. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa pullat ennen paistoa. Katso erillinen ohjesivu pullan raakapakastuksesta. Näin tuoreet munkit ovat aina käden ulottuvilla.
Kinuskikissa: Kyllä vain 🙂