Pienten kukkasteni 2-vuotissyntymäpäivää juhlittiin kerroskakulla. Värien puolesta oli taas lupa hempeillä. Synttärit ovat joulun alla ja missään nimessä en halunnut kakkuun mitään punaista – nyt ja tulevaisuudessa nämä juhlat pidetään visusti erossa toisistaan. Ripaus joulumieltä ehkä kuitenkin vaikutti värivalintaan sikäli, että minulle oli tärkeää saada vaaleanpunaisen rinnalle kultaista (meidän kodissa kultainen on jouluväri). Ehkä se tuo kukkasten ja perhosten kanssa ripauksen sadun henkeä mukaan.
Kakun alimmaisen kerroksen pohjana on 20 cm vuoassa paistettu 3 munan vaalea sokerikakkupohja. Kaksi ylintä pohjaa on leikattu 24 cm vuokaan tehdystä 4 munan pohjasta. Kerroskakussa nimenomaan sokerikakkupohja on hyvä valinta. Kääretorttupohjat ovat rakenteeltaan pehmeämpiä, eivätkä välttämättä siedä yhtä hyvin siirtelyitä. Jos kerroskakut alkoivat kiinnostaa, niitä löytyy vaihekuvineen pari kappaletta Täytekakut-osiota selaamalla.
Halusin kokeilla tässä kakussa erästä aiemmasta täytekakusta mieleenpainunutta makuyhdistelmää: mustikkaa, valkosuklaata, mansikkakermaa ja vaahtokarkkikuorrutetta. Mustikkatäytteeseen laitoin varmuuden vuoksi vähän enemmän vaniljakreemijauhetta kuin alla ohjeessa mainittu, koska kerroskakulta vaaditaan täytteiden osalta erityistä jämäkkyyttä. Totesin kuitenkin, että vähempikin olisi riittänyt. Kreemijauheen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei täyte mene puuroksi.
Mikäli kokeilet tämän kakun täytteitä tavallisessa yksikerroksisessa kakussa, voit tehdä täytteet sellaisinaan; ne sopivat mitoitukseltaan hyvin 24-28 cm kakkuun.
Muista yksityiskohdista enemmän vaihekuvien yhteydessä.
Saaruli: Makeus aste riippuu varmasti paljon syöjistä. Joku tykkää makeasta kun taas toiselle sama kakku ei ole ollenkaan liian makea. 🙂
Jos sinua arveluttaa kakun makeus mutta kakku ulkoisesti sinua mielyttää, niin mitäpäs jos tekisitkin niin, että vaihdat kakun täytteet mieleiseksesi, mutta muuten toteutat kakun ulkoisen asun ohjeiden mukaan.
Täytteet osiossa on paljon ihania täytteitä, joista voit valita omaan maku maailmaasi sopivat raikkaat täytteet.
Kakun kuorrutus ja runsas koristelu toki perustuu paljolti siihen, että vaahtokarkkimassan/sokerimassan päälle on helppo kiinnittää koristeet eivätkä ne mene huonon näköisiksi.
Voithan vaihtaa kuorrutteen kermavaahdoksi, mutta silloin toki kakun alkuperäinen idea johon siis ilmeisesti miellyit katoaa. Toki mitäpä jos jättäisit vaahtokarkki kuorrutteen pois, mutta kuorruttaisit kakun pelkällä sokerikreemillä, jonka olet värjännyt halutun väriseksi. Silloin vielä koristeiden laittaminen onnistuisi hyvin.
Toki sokerikreemikin on makeaa, mutta raikkaiden täytteiden kanssa ilman vaahtokarkki kuorrutetta makeaa olisi jo vähemmän. 🙂